Üroloji
Yayın Tarihi: 07 08 2023
Nitekim prostat bir organdır ve en önemli görevi erkeklerde sperm hareketliliğini kolaylaştırmak ve gebelik oluşumuna katkı sağlamaktır. Yani bilinenin aksine prostat bilinenin aksine var olan bir organdır. doğumdan itibaren erkeklerde görülür.
PROSTAT?
Nitekim prostat bir organdır ve en önemli görevi erkeklerde sperm hareketliliğini kolaylaştırmak ve gebelik oluşumuna katkı sağlamaktır. Yani bilinenin aksine prostat bilinenin aksine var olan bir organdır. doğumdan itibaren erkeklerde görülür. Ancak prostat kelimesi yaşlı erkeklerde idrar şikayetlerini anlatmak için kullanılır ve prostat olarak adlandırılır. Prostat, özellikle prostat organında meydana gelen büyüme ve değişiklikler nedeniyle idrar yapma alışkanlığının bozulmasıdır. Yaşlanma ile birlikte.
Prostat nedir? Prostat erkeklerde idrarın hemen atılması ile dış idrar kanalı arasındaki kısmı saran ceviz şeklindeki salgı bezidir. Ortalama 10-20 liradır. Prostat salgıladığı sıvı menin %30'unu sağlar ve aynı zamanda enfeksiyonlara karşı korur. Prostat başlar 40 yaşından sonra uslu gelişir ve 50 yaş civarında idrar şikayetleri ve diğer semptomlar gelişir. Araştırmaların sonuçları, 60 yaşındaki erkeklerin yaklaşık %50'sinde iyi huylu prostat büyümesi olduğunu, 80 yaşındakilerde ise %90'a varan oranlarda prostat büyümesi olduğunu göstermektedir.
Prostat hastalığı belirtileri;
Teşhis ve teşhis nasıl yapılır?
Prostat hastalıkları olarak adlandırılan durumlar;
Bu hastalıkları ayırt edebilmek için bazı tetkikler ve temel testler gereklidir. Prostat, kanser olasılığını ortadan kaldırmak için yapılmış bir kan testi veya PSA testidir. Prostat kanserleri, bez içindeki yerleşim yerleri nedeniyle bulgu vermeyebilir. bu nedenle 40 yaşından itibaren her erkek yılda bir kez bu testi yaptırmalı ki kanser erken teşhis edilebilsin. Ayrıca idrar tahlili, böbrek fonksiyon kan tetkikleri ve ultrasonografi istenmektedir.
Parmak Rektal Muayene; Erkeklerde prostat rahatsızlığı olması durumunda hastayı sevkten uzaklaştıran bir testtir. Ancak artık bu muayene her hastanın rutininde yapılmamaktadır. Öncelikle eğer anormal bir durum tespit edilirse Yapılan testlerde muayene eden kişi hekime bezin boyutu ve durumu hakkında genel bir fikir verir.
BPH
Yaşlanan erkeklerde iyi huylu prostat (BPH) büyümesini prostat kanseri ile karıştırmamak gerekir. Prostat büyümesi, 0 ila 50 yaşlarında hormonal dengeyi değiştirerek idrar sperm (mesane) çıkışını kapatmasıyla başlar; zorlanma, gece uyanma, sık dışarı çıkma gibi şikayetlere neden olur.
BPH tedavisi ilaçlar, minimal invaziv yöntemler, kapalı ve açık prostat ameliyatıdır.
Prostat kanseri;
Prostat kanserleri erkeklerde en sık görülen kanserlerdir. Dünyada ve Türkiye'de akciğer kanserinden sonra 2. Sıklıkla görülür. ABD'de prostat kanseri erkeklerde kansere bağlı ölümlerde halen 2. sırada yer almaktadır.
2018'de ABD'de tahmini yeni prostat kanseri vakaları 164 690 kişi
2018'de ABD'de yeni prostat kanseri vakalarına bağlı tahmini ölümler; 29 413 kişi.
Prostat kanserleri daha ileri yaşlarda görülse de artık 40 yaşından itibaren görülebilmektedir. Fazla et, yağlı beslenme ve genetik faktörler günümüz için en önemli risk faktörleridir.
Prostat kanseri nasıl teşhis edilir?
Prostat Spesifik Antijen (PSA) tarama anlamında önemlidir.
Bu makale hem tanı hem de tedavi hakkında bilgi vermektedir.
Bu nedenle 40 yaşını geçmiş her erkeğin mutlaka yılda bir kez bu testi şikayet etmesi gerekmektedir.
PSA yüksekliği veya anormal muayene bulguları ile prostat kanserinden şüphelenildiğinde iğne ve prostat dokusu parçaları çıkarılarak patolojide incelenir. Tümörün yayılma derecesi, hastanın yaşam beklentisi ve eşlik eden hastalıklar doğru tedavi için çok önemlidir. Kanserin prostat dışına yayılması ve diğer organlara yayılması tedavinin planlanmasında son derece önemlidir.
Erken evre prostat kanserinin en yaygın ve en başarılı tedavisi cerrahidir. Kapalı ve açık cerrahi yöntemler mevcuttur ve her cerrahi yöntem hastaya göre tercih edilmelidir. İleri evre hastalıkta kemoterapi ve radyoterapi kontrol altına alınmaya çalışılır.
Bu sayfadaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye olarak değerlendirilmemelidir. Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler, herhangi bir hastalığın teşhis veya tedavisinde kullanılmak için tasarlanmamıştır.
Herhangi bir sağlık sorununuz veya endişeniz varsa, lütfen tıbbi yardım için bir doktora veya yetkili bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir. Kendi kendinize teşhis koymak veya tedavi uygulamak tehlikeli olabilir.
Bu nedenle, tıbbi tavsiye veya tedaviye ihtiyacınız olduğunda her zaman bir sağlık uzmanına danışmanız en doğru ve güvenli yoldur.