10344
Blog

Psikolog

Terapi Süreci ile İlgili Başlıca Sorular


Yazar: Psk. Dan. Rümeysa Akdağ

Yayın Tarihi: 12 02 2024

Danışanların terapiye gelmeden önce sıkça sorduğu sorular hakkında bir derleme.


Terapiye Başlama Süreci Nasıl Olmaktadır?

Terapi ye başlamak için birincil koşul tabi ki karar vermektir. Bireysel olarak ya da partnerinizle başlayacağınız terapi süreci için karar verme aşaması bittikten sonra randevu almanız gerekir. Ben terapi sürecine başlamadan önce ücretsiz bir ön görüşme yapmayı tercih ediyorum. Bu görüşmenin süresi 15 ila 30 dakika arası sürmektedir.  Her pazartesi gününü sadece ön görüşmelere ayırmaktayım. Randevu alırken takvimden bu şekilde seçim yapabilirisiniz. İlk görüşmede sizi tanıyacak sorular sorarken, sizin de benim ve süreç hakkındaki sorularınızı yanıtlıyorum. Hangi planı oluşturacağıma bu görüşmede karar veriyorum. Yine seans sıklığını ve ücreti bu süreçte yapılandırıyorum. Karşılıklı olarak birbirimizle ilerleme hakkında da bir fikir oluşturmuş oluyoruz. 


Terapiye Gelmeden Önce Nasıl Hazırlık Yapabilirim?

Psikoterapi sürecinde gerekli olması durumunda terapistiniz sizinle seans saati dışında yapmanız gerekenleri paylaşacaktır. Terapi sürecinde sizden doldurmanız beklenen ölçek ve formlar olabilir ya da terapistinizin benimsediği çalışma yaklaşımının gerekliliklerine göre farklı türden ev ödevleri ve seans dışı alıştırmalar yapmanız beklenebilir. Terapistiniz sizden bunlardan birini talep etmediği sürece seansa vaktinde gelmek ve seans süresince seansta olmak haricinde sizden beklenen bir hazırlık bulunmamaktadır.

Seans Süresi ve Sıklığı Ne Olmalıdır?

Seans süreleri45 dakikadır. Çift seanslarında bu süre uzayabilir. Benim çalışma sistemimde çift seansları 75 dakikadır. Danışanların ne sıklıkta seansa geleceği çoğunlukla değerlendirme sürecinde danışman ile danışanın beraber belirlediği aralıklarda olur. Özellikle ilk ay danışanı her hafta görerek psikolojik değerlendirme sürecini tamamlayıp danışanın durumuna göre aynı sıklıkta devam etmek ya da azaltarak ilerlemek en sık tercih ettiğim süreçlerden biri olmaktadır. Problemin dinamiğine göre ve danışanın ekonomik durumuna göre seans aralarını daha uzun tutmak da tercih olabilmektedir. Bazı durumlarda – özellikle çocuklar ile ilgili konularda- aile destek almaya geldiğinde ilk seansta sonlandırma yaparak devam etme gereği görmediğim ya da yönlendirme yaptığım durumlarda karşımıza çıkabilmektedir.


Çift Terapisinde Süreç Nasıl İlerler?

Çiftler görüşmeye ilk geldiklerinde en çok sürecin nasıl devam edeceği hakkında bilgi almak istiyorlar. Bazen ilk görüşme de köklü bir değişiklik olacağına dair beklentileri de olabiliyor. Ancak özellikle ilk görüşmeler de uzman çoğu zaman getirilen problem üzerinden hemen ne yapılması gerektiği, ne yapılmaması gerektiği kimin haklı ya da haksız olduğu ile ilgili bir geri bildirim vermez. Çünkü özellikle ilk üç görüşme çift ilişkisini ve bireyleri tanımak, ilişkideki çatışma döngülerini anlamak için bilgi toplanılan süreçtir. İlk görüşmede birlikte alınan çiftler problemin dinamiğine göre sonraki iki seansta ayrı ayrı alınabilir. Bazı durumlarda ikinci görüşme her çiftin ayrı alındığı blok seans olarak da yapılabilir. Belirli bir aşamaya kadar sadece çift olarak ilerlenebilir ya da bir kaç seans sonra uzman sadece bir çift ile bir süre ilerlemeye karar verebilir. Burada önemli olan çiftin yapısı ve problemin dinamiği olduğu kadar uzmanın benimsediği ekol ve geliştridiği çalışma tarzıdır. Bazı uzmanlar sadece çift olarak ilerleyip bireysel olarak bir çiftin ayrıca destek alması gerektiğini düşündüğünde başka bir uzmana yönlendirme yapabilir. Yetişkin ve çift terapilerinde bireylerin ilk görüşmeyi yapana kadar sabretmesini öneririm. Sürecin nasıl ilerleyeceğini en iyi öğrenecekleri yer orasıdır. Görüşmelerin sıklığına, ihtiyaçlara uzman ile birlikte karar verme hakları vardır. Kurmaya çalıştıkları ilişki içerisinde hem süreci anlayıp hem de belirleyebilirler. Zaten terapinin doğası da budur. Danışan ile terapist bir yolculukta beraber sorumluluk alırlar. Danışmanın alanında uzman olması önemli oldğu kadar, danışanın da çabalamak için gayreti oldukça önemlidir. 

Terapi İle İlişki Kurtulur mu?

Çiftler çoğu zaman bitmek üzere olan ilişkilerini kurtarmak için son çare olarak terapiye gitmeyi tercih ederler. Bazen de artık ilişki içerisinde katlanamadıkları tartışmalar, baş edemedikleri duygular neticesinde kendilerini bir danışmanın karşısında bulurlar. En büyük arzuları anlaşılmak olur. Anlaşılıp haklı olduğunu partneri gördüğü an içlerindeki o koca kütlenin eriyip gideceğine inanırlar. Peki ilişkilerde anlaşılmak bu kadar önemliyken ve hayat arkadaşı olarak yakınımıza bu kadar birisini almışken neden iki kişinin birbirini anlaması ve hak vermesi bu kadar zorlaşmakta? İkinci soru; haklı olmak, anlamak ilişkinin iyi gitmesi ve devam etmesi için her zaman tek başına yeterli mi? Büyüdüğümüz kültür, doğduğumuz ev, sahip olduğumuz koşullar ve kişiliğimiz ile bir ilişkinin içerisinde var olmaya çalışırken bir karşımızdakinin de kendine has kişiliği ve getirdikleri ile uyumlanmak bir süreçtir. Bu süreçte kişinin ilişkisine uyumlanması için önce kendine ve hayata uyumlanmış olması gerekir. Çift terapisinde kişilerin hem bireysel farkındalıkları hem de bagajlarında getirdiklerinin ilişkiye neye dönüşerek girdiği üzerinde çalışırız. Bazen çiftler birbirlerini daha iyi anlar ve yola devam eder. Bazen çiftler birbirlerini daha iyi anlar ve kendi yollarına devam eder. Her iki durumda da ilişkinin kurtulmuş olduğunu görebiliriz.

Bu sayfadaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye olarak değerlendirilmemelidir. Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler, herhangi bir hastalığın teşhis veya tedavisinde kullanılmak için tasarlanmamıştır.

Herhangi bir sağlık sorununuz veya endişeniz varsa, lütfen tıbbi yardım için bir doktora veya yetkili bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir. Kendi kendinize teşhis koymak veya tedavi uygulamak tehlikeli olabilir.

Bu nedenle, tıbbi tavsiye veya tedaviye ihtiyacınız olduğunda her zaman bir sağlık uzmanına danışmanız en doğru ve güvenli yoldur.

Daha Fazla Oku